Een theekamer van formaat...

Geplaatst door: Niels Bouwman In: Het Huisje Op: Reactie: 0 Hit: 1300

Van eenvoudige bovenverdieping tot schitterende stijlkamer.

De meest gestelde vraag die ik in de winkel krijg, is: "Woon je hier boven?". De tweede is: "Mogen we even boven kijken?".

Dat laatste behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Alleen na aankoop in de winkel. Door schade en schande was ik wijs geworden dit te vragen aan bezoekers van het huisje. De meeste mensen kwamen primair voor het huisje en niet voor de winkel. Zat ik daar de gehele dag mensen te enthousiasmeren over het huisje en haar geschiedenis. Rondleidingen te geven, op de foto met mensen, maar aan de einde van de dag een lege kassa...

Hoewel de benedenverdieping door een ringetje te halen is, kon dat helaas niet gezegd worden van de eerste verdieping. Ik schaamde me er een beetje voor om de bovenverdieping te tonen.

Op de eerste verdieping bevond zich een oud keukentje en dito toilet. De boel maakte een uitgebluste indruk. Dit zou beter moeten kunnen. Tijd voor een nieuw interieurtje. 

Voortvarend ging ik te werk. Maakte afspraken met aannemers voor offertes en ging op bezoek bij de keukenboeren. Volgens mijn eigen planning zou de klus binnen 2 weken geklaard moeten zijn. Al snel merkte ik dat de meeste aannemers na de eerste afspraak totaal niks meer van zich lieten horen. Ik nabellen, met vage excuses, waarom de offertes zo lang op zich lieten wachten, als antwoord. Mijn vermoedens waren dat ze de klus te klein vonden en ergens anders meer konden verdienen.

Op zich ben ik wel redelijk handig, maar een nieuwe keuken en toilet plaatsen, dat ging mijn expertise toch wel te boven. Gelukkig was hulp snel gevonden, in de vorm van een goede vriend van mij. Zelf heeft hij zijn eigen huis gebouwd, dus dit varkentje zou snel gewassen moeten kunnen worden! Geef het een weekje en we zouden een compleet nieuwe eerste verdieping hebben. Dat was het idee in eerste instantie... 

Het oude keukentje en toilet waren snel verwijderd, maar wat daar achter vandaan kwam stelde ons niet echt gerust. Oud leiding werk en brakke muren. Navraag bij de eigenaren bleek dat het leidingwerk al sinds de jaren 60 erin zat. En het muurtje waartegen de oude keuken stond, was niet stevig genoeg om de nieuwe keuken tegen aan te plaatsen. Het stucwerk zou vervangen moeten worden. Zo gezegd, zo gedaan. Het stucwerk werd verwijderd.

Maar wat schetste onze verbazing? Na het verwijderen van de stuclaag kwamen we een houten frame tegen, met daar achter sporen van een oud rookkanaal. (Achteraf gezien ook wel logisch, op een prent van Hermanus Schouten uit 1787 is duidelijk te zien dat er vroeger een schoorsteen op het huisje stond.) Rechts daarvan een muuranker van het huis van nummer 20. De oorspronkelijke bouwers van het huisje hebben handig gebruik gemaakt van deze buitenmuur. Onze binnenmuur is eigenlijk de buitenmuur van onze buren. 

Koofje hersteld, op naar de keuken! De oorspronkelijke keuken had een diepte van 60 cm. Om meer ruimte te creëren, hebben we besloten een keukenblok van 40 cm diep te nemen. Hiervoor moesten we wel een concessie doen met betrekking tot de koelkast. Deze verhuisde naar de tweede verdieping. Uiteindelijk vonden we een keuken die goed paste in de romantische stijl welke we voor ogen hadden.

De volgende uitdaging was het toilet. Met zo'n mooi keukentje kon het toilet niet achterblijven! Er zat al een toilet in, maar deze was erg basic. Het bedieningspanel was in de loop der jaren vergeeld geraakt en er zat een grote scheur in het plastic. De vlotter was kapot, waardoor het water continue doorstroomde vanuit de spoelbak. Dit toilet had duidelijk zijn beste tijd gehad. Daarnaast wilden we een klein fonteintje plaatsen waar de handen in gewassen konden worden.

In eerste instantie wilden we de gehele toiletpot met spoelbak vervangen. Gelukkig bleek al snel dat we merendeel van het toilet konden hergebruiken. Het binnenwerk van de spoelbak, maar ook het bedieningspaneel van de toilet worden namelijk gewoon nog nieuw aangeboden. Dit scheelde weer een slok op een borrel op onze toch al beperkte budget.

Voor een luxe afwerking kozen we voor witte vierkante tegeltjes. Dit had nogal wat voeten in de aarde. Het huisje staat schots en scheef en hierdoor moest bijna elke tegel met de hand op maat geslepen worden. Het fonteintje werd geplaatst en voor de 'finishing touch' gebruikten we vloertegels met een terrazzo uitstraling. Dit was toch wel een vorstelijk toilet geworden!

Door al deze werkzaamheden konden we weer veel punten van ons 'te doen'-lijstje afvinken. Wat overbleef waren de muren, electra en vloer en niet te vergeten de inrichting. Het einde kwam in zicht, maar nog steeds een hoop werk viel er door ons te verrichten.

Vooral de vloer gaf zich niet snel gewonnen. Drie schuurmachines verder was eindelijk de oude laklaag van de vloer verwijderd. De vurenhouten vloer zag er naturel mooi uit, maar de ervaring leerde van de bovenste verdieping, dat een transparante laklaag uiteindelijk zou vergelen. We kozen voor een eikenkleur, net zoals de oorspronkelijke kleur van de balken van het plafond. Na drie laklagen lag de vloer er weer picobello bij. 

Wat restte was de inrichting. Hier waren we het snel over eens. Het moest een klassiek moderne uitstraling krijgen. De week daarop stonden we in aller vroegte de auto voor het kleine huisje uit te laden met stoelen, tafel, gordijnen en wat dies meer zij.

Gordijnen en schilderijen werden opgehangen, verlichting aangesloten, stoelen en tafel geïnstalleerd en langzaam kreeg de kleinste theekamer van Amsterdam vorm.

theekamer_het_kleinste_huis_nl.jpg

Op het resultaat valt volgens ons niks op af te dingen. Ok, de oorspronkelijke planning van 2 weken zijn dan wel ruimschoots overschreden, maar dit was het harde werken meer dan waard! 

Nu kunnen mensen in alle rust genieten van onze lekkerste theeën en high teas.

Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe onze eerste verdieping is geworden? Maak dan een afspraak en bel ons op +31 (0) 20 752 75 85 of stuur een email naar info@hetkleinstehuis.nl.

 

In dezelfde categorie

Aanverwant

Reacties

Laat een reactie achter